Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Devätnásty január je v novodobej histórii Bardejova zapísaný ako deň, kedy sa v našom meste skončila II. svetová vojna – pred 77-mi rokmi vojská Červenej armády a I. česko-slovenského armádneho zboru priniesli slobodu do mesta i okresu. Stalo sa už dobrou tradíciou, že tento pamätný dátum si samospráva uctieva pietnym aktom položenia vencov k podnožiu Pamätníka vďaky na Námestí SNP: stalo sa tak aj tento rok.

Bohužiaľ, pandemické opatrenia v súvislosti s ochorením Covid-19 neumožňovali hromadné oslavy, ale v komornej atmosfére si pamiatku padlých prišli aj tento rok uctiť predstavitelia samosprávy a štátnej správy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, a čo je obzvlášť potešujúce a možno aj nesmierne symbolické,  i zástupcovia mestského Mládežníckeho parlamentu.

Pamiatka padlých osloboditeľov by mala byť pripomínaná aj v týchto pohnutých, neľahkých časoch: samospráva Bardejova a jej orgány preto vyvíjajú maximálne úsilie, aby už v najbližších mesiacoch bol zavŕšený proces rekonštrukcie areálu pamätníka, aby sa stal dôstojným miestom pre vyjadrenie úcty a piety hrdinom II. svetovej vojny.     

Rovnakú úctu a pietu vyjadrili položením vencov aj k tabuliam s menami osôb v areáli Pamätníka holokaustu. Sme totiž presvedčení, že aj táto temná stránka našej minulosti si zaslúži pozornosť a našu pamäť.

 

Zverejnil: Marek Duleba, 2022-01-19, 11:40  marek.duleba@bardejov.sk

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám