Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

späť

CYKLOTRASA - Na križovatke kultúr

FARBA CYKOTRASY zelená  
EVIDENČNÉ ČÍSLO CYKLOTRASY 5892  
VÝCHODZIA STANICA Bardejov, nám. SNP, Športová hala Mier  
CIEĽOVÁ STANICA štátna hranica s Poľskom  
TRASA Bardejov - ul. Dlhý rad - ul. Slovenská - ul. Duklianska /štátna cesta č.I/77/ - ul. Priemyselná - Bardejovská Nová Ves - Andrejová - Smilno - Nižná Polianka - štátna hranica SK - PL /Polianske sedlo/ - tu sa napojí na červene značenú poľskú cyklotrasu „Na styku kultur“ - Ozenna - Swiatkova Mala - odbočiť na Swiatkova Wielka - Brzezova - Nowy Zmigród - Debowiec - Jaslo
CELKOVÁ DĹŽKA Bardejov - Jaslo 77 km
DĹŽKA ÚSEKU BARDEJOV - ŠTÁTNA HRANICA Bardejov - štátna hranica 24,9 km
NAJNIŽŠÍ BOD TRASY Bardejov 260 m.n.m.
NAJVYŠŠÍ BOD TRASY štátna hranica SK/PL 590 m.n.m.
CELKOVÉ PREVÝŠENIE NA TRASE   330 m
CELKOVÉ NASTÚPANÉ METRE smer Bardejov – št. hranica s PL 444 m
CELKOVÉ NASTÚPANÉ METRE opačný smer 156 m
NAJVÄČŠIE STÚPANIE NA TRASE   cca 9%
NÁROČNOSŤ TRASY kategória SPORT  
POVRCH CIEST asfalt  
DRUH BICYKLOV cestné (road), crossové, MTB  
 

CYKLOTRASA - Bardejov - Kurovské sedlo (štátna hranica)

FARBA CYKOTRASY modrá  
EVIDENČNÉ ČÍSLO CYKLOTRASY 2892  
VÝCHODZIA STANICA Bardejov, nám. SNP, Športová hala Mier  
CIEĽOVÁ STANICA štátna hranica s Poľskom - Kurovské sedlo  
CELKOVÁ DĹŽKA Bardejov - Krynica 36,2 km
DĹŽKA ÚSEKU BARDEJOV - ŠTÁTNA HRANICA Bardejov - štátna hranica 23,2 km
NAJNIŽŠÍ BOD TRASY Bardejov 270 m.n.m.
NAJVYŠŠÍ BOD TRASY štátna hranica SK/PL 682 m.n.m.
CELKOVÉ PREVÝŠENIE NA TRASE   422 m
CELKOVÉ NASTÚPANÉ METRE smer tam 660 m
CELKOVÉ NASTÚPANÉ METRE opačný smer 251 m
NAJVÄČŠIE STÚPANIE NA TRASE   cca 10%
NÁROČNOSŤ TRASY kategória SPORT  
POVRCH CIEST asfalt, penetrovaná cesta, makadam, prírodný povrch  
DRUH BICYKLOV crossové, MTB  
 

CYKLOTRASA - Karpatská cyklistická cesta z Bardejova do Prešova

Karpatská cestaZ Bardejova prechádzame cestou s hustejšou automobilovou dopravou cez Kľušovskú Zábavu do obce Šiba. Zo Šiby potom do Hertníka, ďalej Fričkovce a Osikov a postupne klesáme do obce Raslavice. Pred Demjatou odbočíme z hlavnej na spevnenú cestu a za Demjatou prejdeme ponad potok Sekčov cez drevenú lávku. Odtiaľto trasa pokračuje po starej poľnej ceste. V nepriaznivom počasí môžeme úsek medzi Demjatou a Tulčíkom prejsť aj po hlavnej ceste smerom do Prešova. V obci Tulčík sa môžeme občerstviť vodou z minerálneho prameňa. Z Tulčíka odbočujeme na Záhradné a dostaneme sa až na Fintické sedlo, z ktorého je pekný výhľad na Čergovské vrchy a Kapušiansky hrad. Zo sedla zídeme do Fintíc, potom do Nižnej Šebastovej až do centra Prešova.

CYKLOTRASA - Hornozemplínska cyklomagistrála z Bardejova do Medzilaboriec

Hornozemplínska magistrálaTrasa začína v meste Bardejov. Z Bardejova vyrážame smerom na Bardejovskú Novú Ves. Stadiaľ pokračujeme vľavo a cez obce Andrejová, Šarišské Čierne, Kurimka, Cernina a Rovné prechádzame cez Ondavskú vrchovinu. Na križovatke za obcou Hrabovčík odbočíme vpravo (vľavo možnosť prechodu do Svidníka). Okrajom Mestiska prídeme na hl. cestu č. 73. Odbočíme vľavo a po 2 km ju opustíme vpravo po št. ceste č. 557. Cez Duplín a Tisinec prejdeme do Stropkova. Na križovatke v meste odbočíme vľavo a po št. ceste 575 pokračujeme na severovýchod. Cez obce Chotča, Bukovce a Makovce prichádzame na rázcestie do obce Havaj. Pokračujeme vľavo a proti toku Polianskeho potoka stúpame cez Malú Poľanu do sedla pod masív Kamennej. Cez Rokytovce schádzame do Krásneho Brodu, kde odbočíme vľavo a proti prúdu Laborca dorazíme do Medzilaboriec.

CYKLOTRASA - Šarišská cyklomagistrála zo Sabinova do Bardejova

Šarišská magistrálaDĺžka trasy je 35 km. Trasa začína v Bardejove, pokračujeme cez ul. Komenského stúpaním po štátnej ceste č. III/54526 na Bardejovský Mihaľov. Z Bardejovského Mihaľova klesáme po poľnej ceste na asfaltovú cestu, kde odbočíme vľavo na Kľušovskú Zábavu. Po asi 2 km odbočíme vpravo na Hertník a po prejazde obcou smerujeme na sedlo Čergov, cez Ostrý kameň na vrchol Lysej a zelenou turistickou značkou schádzame do rekreačného strediska Drienica - Lysá. Pokračujeme k hlavnej ceste a po odbočení vľavo smerujeme do Sabinova.

CYKLOTRASA - Okolo Tople

Okolo TopleDĺžka trasy je 54 km. Trasa začína v Bardejovskej Novej Vsi. Dolu prúdom Tople minieme po ľavej ruke chránené nálezisko Slatina pod Lieskovcom a odbočíme vľavo do Beloveže. Za obcou nás čaká krátke prudké stúpanie a následný zjazd do Hažlína. Súbežne s potokom Hažlinka klesáme cez Ortuťovú a Sašovú na rázcestie v Dubinnom. (Stúpanie na Hažlín možno priamo obísť z Bardejovskej Novej Vsi do Dubinného). Cez Kurimu a Kučín pokračujeme do Marhane. Tu odbočíme vpravo, prejdeme cez Topľu a pred Koprivnicou odbočíme vpravo. Odtiaľto nás čaká sústavné stúpanie cez Kochanovce až do Vyšnej Vole. Odtiaľto už klesáme cez Lukavicu do Bardejova.

CYKLOTRASA - Kupelná cyklotrasa Bardejovské Kúpele - Krynica

Kúpeľná cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 70 km.  Z Bardejovských Kúpeľov ideme najprv do Bardejova a potom smerom na Starú Ľubovňu po ceste I/77 a za obcou Tarnov odbočujeme doprava smerom na Kurov a asi po 1,5 km odbočujeme opäť doprava a pokračujeme smerom do Poľska. V Poľsku ideme cez obce Muszynka a Tylicz do Krynice. Tiež ju nazývajú aj Krynica Zdrój alebo Krynica Górska.

Tu môžete v poľskej „pijalni“ ochutnať a porovnať Krynické minerálne vody s prameňmi v Bardejovských Kúpeľoch. Na ich tzv. deptaku si môžete kúpiť rôzne špeciality z tejto oblasti. A na hlavnej ulici je malý obchodík, kde predávajú famóznu zmrzlinu. Kto má záujem o trochu adrenalínu môže navštíviť sankostradu - sánkovú dráhu pri zimnom štadióne a nakoniec sa vyviesť kabínkovou lanovkou na Jaworzyna Krynicka a ochutnať regionálnu kuchyňu s prekrásnym výhľadom na Beskid Nízky, celé okolie Krynice a pri dobrej viditeľnosti je vidieť aj Tatry.

CYKLOTRASA - Hraničná cyklotrasa

Hraničná cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 70,5 km ale dá sa ísť aj cez Poľské územie a tým sa ešte predĺži. Trasa vedie z Bardejova cez Zborov, Stebník, Kurov, Livov, Krivé, Mihaľov a späť do Bardejova.

Vyrážame z Bardejova a cez Teheľňu a cez les sa dostaneme do Bardejovských Kúpeľov. Stadiaľ sa opäť cez les cestou cez Stebnícku Maguru dostaneme do Zborova a pokračujeme smerom na Stebník a 3km za obcou odbočujeme doľava na Hutisko a pokračujeme ďalej na štátnu hranicu. Po hranici prejdeme až po Kurovske sedlo (Štátna hranica pri Hutisku – Štátna hranica pri Kurove: 10 km len odhadom). Z Kurovského sedla ideme dole na rázcestie a odbočujeme doprava po ceste I/77 a pred obcou Malcov odbočujeme doľava do Lukova. Tu si môžeme pozrieť gréckokatolícky drevený kostolík sv. Kozmu a Damiána, ktorý bol postavený v rokoch 1708 - 1709. Vraciame sa späť po ceste ktorou sme prišli a v obci Kružlov odbočujeme doprava a pokračujeme až do Krivého, kde je ďalší gréckokatolícky drevený kostolík sv. Lukáša z roku 1826. Pokračujeme ďalej až do Hervartova kde sa nachádza jediný rímskokatolícky drevený kostolík sv. Františka z Assisi. Je to zároveň najstarší drevený kostolík v okolí Bardejova, ktorý je datovaný okolo roku 1500. Späť do Bardejova môžeme isť po ceste I/77 alebo cez Mihaľov s vyhliadkou na mesto.

Táto trasa sa dá ešte predĺžiť prejdením cez hranicu do Poľska pri Hutisku do Blechnarka, potom do Wysowa, cez Tylicz a spät na Kurovské sedlo. Alebo z Tylicza sa dá zájsť až do poľského najznámejšieho Poľského kúpeľného strediska Krynica. Tu máte široké možnosti relaxu i ochutnania miestnych poľských špecialít.

CYKLOTRASA - Ondavská cyklotrasa

Ondavská cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 73,5km. Prechádza cez Zborov, Regetovka, Becherov, Ondavka, Nižná Polianka, Vyšný Mirošov, Nižný Mirošov, Roztoky, Dubová, Šarišské Čierne, Smilno, Zborov a späť do Bardejova. Vyrážame z Bardejova smerom na Svidník po ceste I/77. Pred obcou Zborov sa na pravej strane nachádzajú zrúcaniny Zborovského hradu, v Zborove sú ďalej cintorín z I. a II. sv. vojny, kostol sv. Margity, kostol sv. Žofie. Pred mostom cez potok Kamenec odbočujeme doľava smerom do Poľska a za obcou Chmeľova odbočujeme opäť doľava do obce Regeťovka, ktorá je v zime známym lyžiarskym strediskom. Tu sa severovýchodne nad obcou nachádza Regetovské rašelinisko. Z Regetovky pokračujeme späť na rázcestie, odbočujeme doľava a pokračujeme cez obce Becherov, Ondavka, Vyšná Polianka a Varadka do Nižnej Polianky. Tu je prírodné kúpalisko poskytujúce možnosť príjemného letného kúpania. Z Nižnej Polianky sa dáme smerom do Bardejova a odbočíme do obce Jedlinka, kde si môžeme prezrieť drevený kostolík Ochrany Bohorodičky, ktorý bol postavený v roku 1763. Stadiaľ po ceste I/77 ideme smerom na Svidník a pred obcou Nižný Mirošov môžeme odbočiť doľava do a navštíviť hvezdáreň v Roztokoch. Vraciame sa späť a na konci obce Nižný Mirošov odbočujeme doprava smerom na Dubová, Cigľa a Šarišské Čierne. 2 km za po prejdení obce Šarišské Čierne odbočujeme doprava a pokračujeme smerom do Smilna. V Smilne odbočujeme doľava a cez Zborov sa vraciame späť po I/77 do Bardejova.

CYKLOTRASA - Raslavická cyklotrasa

Raslavická cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 63,5km. Vedie cez Bardejov, Kobyly, Tročany, Raslavice, Abrahámovce, Marhaň, Porúbka, Kučín, Kožany, Kurima, Dubinné a späť do Bardejova.

Vyrážame z Bardejova smerom do Prešova po ceste II/545 cez obce Kľušov a Kobyly. Na rázcestí pri obci Janovce odbočujeme doľava do obce Tročany, kde si môžeme pozrieť gréckokatolícky drevený kostolík sv. Lukáša evanjelistu, ktorý bol postavený v roku 1739. Vraciame sa späť na rázcestie a odbočujeme doľava opäť na cestu II/545 do rázovitej obec Raslavice s nádhernou galériou a bohatými možnosťami občerstvenia. Pri obecnom úrade odbočujeme z cesty II/545 doľava cez obce Abrahámovce a Koprivnica do Marhane a ďalej do Kučína a Kožan. V Kožanoch je drevený kostolík Stretnutia Pána so Simeonom pochádzajúci z roku 1698. Po obhliadke kostolíka pokračujeme späť na rázcestie pri obci Kučín a odbočujeme doprava do Kurima. Tu môžeme navštíviť kaštieľ v Kurime a v ďalšej obci Dubinné je sedemstoročný dub a zároveň možnosť kúpania sa a rybolovu v blízkom rybníku.

CYKLOTRASA - Čergovská cyklotrasa

Čergovská cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 35,5km a vedie z Bardejova cez Kružľov, Krivé, Richvald a Hervartov späť do Bardejova. Vyrážame smerom na Starú Ľubovňu po ceste I/77 a v obci Kružlov odbočujeme doprava smerom na Krivé. V tejto obci je gréckokatolícky drevený kostolík sv. Lukáša z roku 1826. Pokračujeme ďalej cez obec Richvald a po ôsmich km odbočujeme doprava na obec Hervartov, kde je jediný rímskokatolícky drevený kostolík Sv. Františka z Asisi. Pochádza z okolo roku 1500 a je najstarší zo všetkých kostolíkov nachádzajúcich sa v okolí Bardejova. Tento bol v roku 2008 zapísaný do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Hneď pred kostolíkom sa nachádza infromačné centrum s možnosťou občerstvenia sa a získania dodatočných informácií o obci a okolí. Z Hervartova sa vraciame späť na rázcestie a odbočujeme doprava smerom na cestu II/545 do Bardejova alebo náročnejšia cesta vedie cez Bardejovský Mihaľov s vyhliadkou na mesto Bardejov od hotela Bellevue. Dĺžka trasy sa týmto veľmi nezmení, ale je fyzicky podstatne náročnejšia (vyznačená svetlomodrou farbou) pre náročné stúpanie do miestnej časti Bardejovský Mihaľov. 

CYKLOTRASA - Busovsko - Magurská cyklotrasa

Busovsko - Magurská cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 47,5 km, vedie okolo dvoch z najvyšších vrchov v okolí Bardejova a to Stebnická Magura a Busov. Vedie z Bardejova a ďalej cez Bardejovské Kúpele, Zlaté, Nižný Tvarožec, Vyšný Tvarožec, Cigelka, Frička, Gaboltov, Tarnov a späť do Bardejova. Z Bardejova ideme smerom na Svidník a hneď za hranicou mesta odbočujeme doľava do Bardejovských Kúpeľov. V Bardejovských Kúpeľoch môžeme  ochutnať minerálne vody a nabrať si do fliaš lebo táto cesta je len na začiatku. Prejdeme Bardejovské Kúpele a ideme cez les smerom na Čerešňu a stadiaľ po spevnenej ceste smerom do obcí Zlaté a ďalej na Nižný Tvarožec a Vyšný Tvarožec. Z Vyšného Tvarožca môžeme pokračovať po ceste späť na rázcestie a odbočiť doľava smerom na Fričku a Cigelku alebo isť po červenej značke po tzv. „ceste hrdinov SNP“, ktorá začína pred obcou Zborov pri ceste I/77. V Cigeľke môžeme ochutnať minerálnu vodu, ktorá má priaznivé účinky na tráviaci trakt. Z Cigelky sa vraciame na rázcestie a odbočujeme doľava do Fričky. Tu sa nachádza jeden zo skvostov drevenej sakrálnej architektúry a to kostolík sv. Michala archanjela, ktorý bol postavený v 18-tom storočí. Z Fričky sa vraciame a ideme do obce Gaboltov, kde je známe pútnické miesto a potom už späť do Bardejova po ceste I/77.

CYKLOTRASA - Pútnická cyklotrasa

Pútnická cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 65 km a ide z Bardejova a ďalej do obcí Tarnov, Gaboltov, Cigeľka, Frička, Lukov a späť do Bardejova. Z Bardejova ideme smerom na Starú Ľubovňu po ceste I/77 do obce Tarnov. Za obcou pri benzinke odbočíme doprava smerom na Gaboltov. Tu je možnosť navštíviť pútnické miesto. Ďalej pokračujeme do Cigeľky a môžeme ochutnať minerálnu vodu, ktorá má priaznivé účinky na tráviaci trakt. Vraciame sa späť a na rázcestí odbočujeme vpravo smerom na Petrovu do Fričky. Tu sa nachádza jeden zo skvostov drevenej sakrálnej architektúry a to kostolík sv. Michala archanjela. Bol postavený v 18-tom storočí. Stadiaľ ideme spät na rázcestie a môžeme sa občerstviť na salaši, ktorý je na rázcestí a odbočujeme doprava na cestu prvej triedy I/77 smerom na Starú Ľubovňu a pred obcou Malcov odbočujeme doľava do obce Lukov. V Lukove sa nachádza ďalší zo skvostov drevenej architektúry a to kostolík sv. Kozmu a Damiána, ktorý bol postavený v rokoch 1708 – 1709, ktorého zvláštnosťou je podpivničenie svätyne. Obidva kostolíky sú gréckokatolíckeho vierovyznania. Stadiaľ sa vraciame späť na rázcestie do Malcova a po ceste I/77 sa vraciame späť do Bardejova

CYKLOTRASA - Makovická cyklotrasa

Makovická cyklotrasaCelková dĺžka trasy je 52,5 km a prechádza cez tieto obce: Bardejov, Zborov, Regetovka, Becherov, Ondavka, Nižná Polianka, Jedlinka, Zborov, Bardejovské Kúpele a späť do Bardejova. Trasa je bohatá na historické a prírodné zaujímavosti. Z Bardejova ideme smerom na Svidník po ceste I/77 do obce Zborov. Asi 1km pred ňou na pravej strane sa nachádzajú zrúcaniny Zborovského hradu. V Zborove sú ďalej cintorín z I. a II. sv. vojny, kostol sv. Margity, kostol sv. Žofie. Pokračujeme smerom do Poľska cez obec Chmeľová a za obcou odbočíme doľava smerom na Regetovku. Tu sa nachádza Regetovské rašelinisko, národná prírodná rezervácia. Z Regetovky pokračujeme cez obce Becherov, Ondavka, Vyšná Polianka a Varadka do Nižnej Polianky. V Nižnej Polianke je možné v lete okúpať sa v prírodnom kúpalisku a občerstviť sa na salaši Makovica. Cestou späť v malej obci Jedlinka je gréckokatolícky drevený kostolík z roku 1763. Pri malej zachádzke do Bardejovských Kúpeľov sa vám naskytnú široké možnosti relaxu, občerstvenia sa v miestnych reštauráciách, kultúrneho vyžitia i ochutnávky minerálnych vôd, ktoré do Bardejovských Kúpeľov lákali slávnych už v dobe Rakúsko-Uhorska.

Najblišie udalosti

Žiadne udalosti

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám